Cum se prăjește și se procesează cafeaua
Prelucrarea cafelei – Motivul prăjirii cafelei
Prăjirea cafelei este un proces care implică încălzirea, ceea ce transformă cafeaua în boabe parfumate, de culoare maro închis, pe care le recunoaștem și ne plac.
Peăjirea cafelei o face să elimine o savoare și o aromă care sunt ascunse în boabele verzi. Boabele de cafea sunt păstrate într-o stare verde, deoarece, în această stare, nu pot pierde gustul sau calitatea. O boabă de cafea verde are caracteristici foarte diferite în comparație cu o boabă prăjită; este spongiosasă și moale la mușcătură și are un miros sticlos.
Procesul de prăjire implică modificări chimice, deoarece boabele de cafea sunt aduse la temperaturi extrem de ridicate. Când ajung la starea finală de perfecțiune, sunt apoi răcite rapid pentru a opri procedura. Semințele prăjite au un miros similar cu cafeaua și au o greutate mai mică, deoarece umezeala a fost eliminată. Sunt crocante când le mușcați, gata să fie preparate și măcinate. Cu toate acestea, odată ce cafeaua se prăjește, acestea trebuie utilizate imediat înainte ca aroma proaspătă de prăjire să înceapă să dispară.
Prăjirea cafelei este atât o știință, cât și o artă
Boabe verzi prăjite
Este nevoie de câțiva ani de învățare și exersare pentru a deveni un prăjitor expert cu capacitatea de a „citi” boabele și de a face alegeri cu sincronizare instantanee. Principala diferență între un lot stricat și o cafea perfect prăjită poate fi o preocupare de câteva secunde.
Identifică-ți stilul de prajiri
Mulți prăjitori s-au concentrat pe titluri pentru prăjirile lor preferate și există o normalizare mai mică a industriei. Acest lucru poate duce la confuzie atunci când cumpărați, dar, în general, prăjirile se încadrează într-una dintre cele patru categorii – neagră, mediu-neagră, mediu și slabă. Dacă doriți să experimentați diferite arome de boabe de cafea, încercați boabele de la Lavazza din UAE.
Prăjiri negre
Prăjirile îndelungate produc boabe negre lucioase cu o suprafață unsuroasă și o neplăcere distinctă.
Prăjiri mediu-negru
Aceste prăjiri sunt bogate, cu o culoare închisă, și au o suprafață uleioasă, cu un gust ușor dulce-amar.
Prăjiri medii
Aceasta este o prăjire medie de culoare maro, cu o suprafață neuleioasă și o aromă mai robustă.
Prăjiri slabe
Această prăjire este maro și este de obicei preferată pentru soiurile de cafea minore. Nu au o suprafață uleioasă, deoarece nu sunt prăjite suficient de mult timp pentru ca uleiurile să iasă la suprafață.
Prăjirea cafelei
Fiind o sămânță și un produs agricol, cafeaua trebuie prăjită pentru a o pregăti pentru consum. Procesul folosește timpul și căldura pentru a transforma semințele crude și verzi într-o boabă de cafea neagră sau maro. De obicei, procesul de prăjire durează de la zece până la cincisprezece minute și trece prin mai multe reacții chimice pentru a conferi savoare și arome produsului final. Cafelele prăjite mai slab vor deține note mai „terroir” precum fructe, fructe de pădure și ceai floral. Cafeaua prăjită mai mult va avea gust de ciocolată amăruie și afumat. Pe măsură ce procesul de prăjire trece de la slab la tare, caracteristicile cafelei vor fluctua. De exemplu, în caz de dulceață, o cafea ușor prăjită va începe cu trestie de zahăr, va trece la zahăr brut, caramel și apoi la sirop de arțar. În știința prăjirii, prăjitorii încearcă să-și repete procedura, să lupte cu variabilele și să facă un produs constant bun pentru consumul dumneavoastră.
Metodele de Procesare a procesării boabelor de cafea
Decojirea
După ce cafeaua a fost cultivată și culeasă de la fermă, aceasta trebuie procesată pentru a elimina pielea exterioară a boabelor de cafea. Metodele de procesare sunt unice, în ciuda părții în care se cultivă cultura de cafea. Cele două modalități principale de procesare sunt metodele naturale și spălate. Metoda de spălare a procesării cafelei este utilizată mai ales în zonele în care există o cantitate mare de apă. Cireșul de cafea este cules și apoi este implicat un proces mecanic în îndepărtarea stratului exterior. Acesta dezvăluie un strat lipicios și dulce numit pulpă. În timpul acestei etape de procesare, pulpa este fie eliminată de un decojitor, fie eliberată într-o cameră de fermentare unde o reduc unele bacterii, enzime naturale și alți microbi.
Spălare
Apoi, cafeaua se spală în principal cu apă (sau, mai puțin regulat, în sucurile sale), iar mucilagiul lăsat în urmă este eliminat. În acest moment, cafeaua poate fi uscată și sunt implicate atât tehnici de uscare la soare, cât și tehnici mecanice. Odată ce cafeaua este uscată la un nivel adecvat, aceasta este apoi decojită pentru a elimina pergamentul, expunând sămânța albastru-verzuie și stratul argintiu.
Cafeaua spălată corespunzător va avea tendința de a fi un pic strălucitoare, cu note delicate de fructe și culoare și gust consistente. Va avea o adâncime mai mică a corpului în comparație cu aceeași cafea procesată folosind o metodă naturală.
Prelucrare naturală
După cum sugerează și numele, procesul natural este o procedură naturală de producere a cafelei, datând de la boabele de cafea fabricate comercial inițial pentru Imperiul Otoman din Yemen. În loc să culegerea, spălarea și decojirea cafelei, cireșele sunt doar culese din cultură și păstrate pe un pat de uscare. Când cireșul de cafea se usucă, este ușor dezbrăcat și rămâne în urmă doar bobul. Cafelele procesată folosind această metodă sunt inconsistente în comparație cu cafelele produse prin procesul de spălare și pot întâmpina probleme de calitate dacă nu sunt sortate corect. Chiar și așa, au o aciditate subtilă pe care o putem identifica ca fructe de pădure sau fructe. De asemenea, acestea duc la improprii într-o cafea care poate fi pretinsă în complexitate și în profunzime. Cafeaua naturală care a fost prelucrată necorespunzător are un gust fermentat aproape asemănător vinului.
In concluzie
Când s-a primit cafeaua, a fost transformată dintr-o sămânță brută într-o substanță care ne alimentează stilul de viață, creează o stare socială atmosferică și oferă plăcere multor oameni în viața de zi cu zi. Noile experiențe care vă permit să gustați cafeaua, să evaluați și să vă bucurați în totalitate de cafele fabricate cu măiestrie care ajung la voi acasă. Profitați la maximum de fiecare bob care vă ajunge pe mâini și încercați să știți cum să preparați și să învățați știința și arta cafelei.