Arabica sau Robusta? Care tip de cafea e mai buna si pe care o alegem pentru o cafea tare?
Daca ati mers sa cumparati o cafea de calitate din magazine ati observat probabil ca aveti la dispozitie mai multe tipuri. Dintre ele doua sunt cele mai bune pentru o cafea exceptionala: Arabica si Robusta. Cafeaua Arabica are un gust placut, aroma puternica, usor fructata, este mai acida si gustul mai pronuntat. Pana sa fie culese boabele de cafea Arabica dureaza ceva, se culeg destul de greu, de unde si pretul mai mare de pe piata.
Spre deosebire de ea Robusta da crema cafelei, are multa cofeina, de doua ori mai multa cofeina, gustul e mai amar, seamana putin cu cel de alune si e la fel de pronuntat. Multe tipuri de boabe de Robusta sunt foarte bune pentru un espresso de calitate, gustul e foarte puternic si crema e foarte multa in cafeaua pe care o putem lua si de la aparate de cafea lavazza. Pentru ca e cultivata in America Latina si Africa sau Papua Noua Guinee cafeaua Arabica e mai scumpa, in vreme ce Robusta o gasim in Africa si Indonezia si e mai usor de cultivat. Brazilia si India au ambele variante de cafea, Columbia are doar Arabica, la fel de buna pentru o cafea puternica preparata pe loc de aparate de cafea lavazza.
Ca sa aveti un gust deosebit puteti combina ambele sortimente, gustul va fi amarui si continutul de cofeina peste limitele obisnuite dintr-o cafea simpla. Cofeina mai multa in cafea veti avea daca folositi doar Robusta.