Cum a ajuns cafeaua sa fie cea mai savurata bautura din lume, dupa ceai?
Savurata de milioane de oameni in fiecare zi, cafeaua are o istorie mai veche decat ne-am putea inchipui, fiind cunoscuta si folosita inca din vremuri cand nu existau espressoare in custodie sau aparate moderne de cafea. Daca in Occident primele documente care amintesc de cafea dateaza de cel putin 300 de ani, in Orientul Mijlociu cafeaua are o vechime si mai mare, fiind consumata de toata lumea.
In Africa triburile isi macinau boabele nedecorticate, amestecau apoi cu grasime pasta rezultata pentru a obtine o substanta speciala pentru razboinici. Vracii si preotii aveau si ei retete secrete de cafea pentru diverse ritualuri. Prima trimitere clara la cafeaua pe care o preparam astazi la espressoare in custodie apare prin secolul al IX-lea, asta dupa ce secole la rand arabii au folosit-o si s-au bucurat de calitatile ei. Din Africa delicioasa bautura a ajuns pe coastele Marii Rosii, era doar un aliment. Pe la 1000 cafeaua deja este folosita ca medicament, etiopienii isi faceau vin din fructele de cafea, iar din secolul 11 avem si cafea sub forma de bautura calda. Originea cafelei este africana, undeva in zona Etiopiei se consuma Kaffa.
Din Africa cafeaua ajunge in Yemen, Arabia, Egipt. Din secolul 14 cafeaua ajunge sa fie lansata si in Europa, intrand prin portul Venetia, de catre comerciantii care au simtit potentialul sau. Din secolul 17 olandezii comercializau cafea, iar in secolul 19 Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea din cauza unei boli care a afectat plantatiile din Asia de Sud-Est. Astazi avem peste 80 de soiuri de cafea cultivate pentru comercializare si milioane de cesti baute zilnic.